NATIONAL HUMAN TRAFFICKING HOTLINE   (888) 373-7888
10/10 – FACTS

1.  THE BUYING AND SELLING OF PEOPLE IS THE SECOND LARGEST CRIMINAL ENTERPRISE IN THE WORLD, SECOND ONLY TO DRUG TRAFFICKING.    

2.  MORE HUMAN ARE ENSLAVED IN 2018 THAN AT THE HEIGHT OF THE AFRICAN SLAVE TRADE IN THE 1800'S.  

3.  HOUSTON IS A MAJOR HUB OF HUMAN & SEX TRAFFICKING IN THE UNITED STATES. 

4.  THE AVERAGE AGE OF VICTIMS BOUGHT AND SOLD FOR SEX IS 12 YEARS OLD. 

5.  THERE ARE OVER 500 ACTIVE BROTHELS IN HOUSTON WITH TWO NEW ONES OPENING EACH MONTH. 

6.  HOUSTON IS HOME TO MORE STRIP CLUBS AND ILLICIT SPAS THAN LAS VEGAS.  THERE ESTABLISHMENTS OFTEN SERVE  AS  FRONTS FOR SEX TRAFFICKING. 

7.  SEX TRAFFICKERS CONTROL THEIR VICTIMS WITH PHYSICAL AND PSYCHOLOGICAL FORCE, FRAUD, AND COERCION. 

8.  LIVING CONDITIONS IN ILLICIT SPAS ARE OFTEN FILTHY, INHUMANE, AND HORRIFIC.  BASIC HUMAN NEEDS ARE LARGELY IGNORED.  

9.  CRIMINALS THROUGHOUT HARRIS COUNTY AR MOVING THEIR "BUSINESS" INTO OUR NEIGHBORHOODS USING RENTAL PROPERTIES TO HOUSE ILLEGAL BROTHELS     

10.    AS LONG AS PEOPLE ARE WILLING TO PAY FOR SEX, HUMAN BEINGS WILL BE RAPED AND EXPLOITED FOR PROFIT. 


10/10 -  STEPS

1.  BECOME KNOWLEDGEABLE ABOUT HUMAN TRAFFICKING IN HOUSTON AND AROUND THE WORLD.   

2.  HOST A 10-10 GATHERING AND SHARE THESE 10 FACTS AND 10 STEPS WITH 10 FRIENDS.  SPREAD THE WORD. 

3.  PUBLISH THESE 10 FACTS AND 10 ACTION STEPS IN YOUR COMMUNITY NEWSLETTER(S) OR POST THEN ON COMMUNITY BOARDS THROUGHOUT THE CITY. 

4.    SHARE 10-10 GATHERING INFORMATION FACTS AND ACTION STEPS ON FACEBOOK, LINKEDIN AND ALL OTHER SOURCES  OF SOCIAL MEDIA. 

5. TEXT 10 FRIENDS THE  10-10 GATHERING INFORMATION AND THE INFORMATION HOTLINE:  (888) 373-7888

6.  WRITE LETTERS TO YOUR CIVIC AND LEGISLATIVE LEADERS DEMANDING ACTION AGAINST MODERN DAY SLAVERY IN OUR NEIGHBORHOODS & CITY.  WRITE & SEND LETTERS OUT TO ALL FEDERAL, STATE, COUNTY AND CITY LAW ENFORCEMENT OFFICIALS. 

7.  CALL PROPERTY MANAGERS WHO LEASE TO THESE ILLICIT BUSINESSES AND LET THEM KNOW THESE ESTABLISHMENTS DEVALUE PROPERTY AND THREATEN COMMUNITY SAFETY. 

8.   PROGRAM THE NATIONAL HUMAN TRAFFICKING HOTLINE (888) 373-7888 IN YOUR PHONE SO YOU CAN REPORT  SUSPICIOUS ESTABLISHMENT TO LOCAL AUTHORITIES AND SEEK HELP IF YOU THINK YOU HAVE COME IN CONTACT WITH A VICTIM AND/OR VICTIM(S).  

9.  SUPPORT LOCAL ANTI-TRAFFICKING ORGANIZATIONS.   PLEASE, PLEASE, PLEASE GET INVOLVED TODAY! 

10.  PRAY - COMMIT TO PRAY AT 10:00 AM AND 10:00 PM DAILY.  PRAY FOR THOSE WHO WILL BE WILL BE REPEATEDLY SOLD DAILY, PRAY FOR THOSE WHO WILL BUY THEM AND FOR THOSE WHO ARE SELLING THEM   

PLEASE, PLEASE, JOIN OUR COMMUNITIES IN ENDING HUMAN TRAFFICKING AND SEX SLAVERY. . .      

NO. . . WE ARE NOT SATISFIED AND WE WILL NOT BE SATISFIED UNTIL JUSTICE ROLLS DOWN LIKE WATER!

(DR. MARTIN LUTHER KING JR.)


Leadership Development is the "GREAT COMMISSION," making of "DISCIPLESHIP" through "LEADERSHIP" --- Do what "HE" has done in us and with us Saints as we pass it forward throughout the world!

3 x 5 LEARNING CONCEPT = 15 Courses,  3 Phases/5 Courses Per Phase
1.    Business Acumen
2.    Business Ethics
3.    Coaching & Mentoring
4.    Communication Strategies
5.    Conflict Resolution
6.    Critical Thinking
7.    Delivering Constructive Criticism
8.    Leadership & Influence
9.    Manager Management
10.  Negotiating Skills
11.  Organizational Skills
12.   Presentation Skills
13.   Public Speaking
14.  Team Work & Team Building
15.  Time Management


Phase I
Business Acumen
Business Ethics
Coaching & Mentoring
Teamwork & Team Building
Leadership & Influences


Phase II
Communication Strategies
Conflict Resolution
Critical Thinking
Delivering Constructive Criticism
Leadership & Influence

Phase III
Manager Management
Negotiating Skills
Organizational Skills
Presentation Skills
Public Speaking
Team Work & Team Building
Time Management


L.I.F.E. -- LEADERSHIP INSTITUTE FOUNDATION ETHICS  3 X 5 PHASE LEARNING OBJECTIVES

PHASE I
1.  Business Acumen  (LEARNING OBJECTIVES):
A). Learn to develop risk management strategy
B). Learn to use logical thinking
C).  Learn how to see the big picture
D).  Learn to practice financial literacy
E).  Learn how to practice management acumen
F). Learn to develop basic critical thinking skills.

2.  Business Ethics (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Define and understand ethics
B).  Create strategies to implement ethics
C).  Identify ethical & unethical behaviors
D).  Learn how to make ethical decisions & lead with integrity
E).  Learn to understand the benefits of ethics.

3.  Coaching & Mentoring (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn to define coaching, mentoring and the GROW model
B).  Learn to identify benefits of building & fostering trust
C).  Learn to identify & set appropriate goals using SMART technique
D).  Learn to identify steps in developing a finalized plan to accomplish appropriate goals.

4.  Teamwork & Team Building (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn to describe concept of a team and it's factor(s)
B).  Learn to explain four phase of team development & define their characteristics
C).  Learn the three types of teams and their characteristics
D).  Learn the description of the four phases and their actions
E).  Learn how to follow strategies for setting up leading team & team meetings

5.  Leadership & Influence (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn and understand transformation of leadership
B).  Learn leading by directing & coaching
C).   Learn leading by participating & delegating
D).  Learn how to create an action plan & established goals
E).  Learn how to adapt your leadership style & how to define your style.

PHASE II
1.  Communication Strategies (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn and understand what communication is
B).  Identify barriers to communication
C).  Learn how to actively and effectively listen
D).  Learn how to identify ways that communication can happen
E).  Learn how to develop non-verbal & para-verbal communication skills
F).  Learn to adept networking with others

2.  Critical Thinking (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn to understand the components of critical thinking
B).  Learn to use logical thinking along with critical thinking skills
C).  Learn how to recognize what it means to be a critical thinker
D).  Learn to identify the benefits of critical thinking
E).  Learn how to comprehend problem-solving abilities

3.  Negotiation Skills (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn and understand the basic types of negotiations and their concepts
B).  Learn and understand bargaining techniques
C).  Learn and understand how to reach consensus
D).  Learn strategies for mutual gain and the solving process
E).   Learn how to deal with difficult issues and attacks

4.  Delivering Constructive Criticism (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn how to prepare & plan the delivery of constructive criticism
B).   Learn how to identify proper action steps to be taken
C).  Learn how to recognize the importance of setting goals & the methods of used to set them
D).  Learn how to uncover the best techniques for follow-up

5.  Conflict Resolution (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn to understand the six phases of conflict resolution process
B).  Understand and learn the five styles of conflict resolution
C).  Learn the tools to prevent conflict
D).  Learn about basic anger & stress management techniques

PHASE III
1.  Manager Management  (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Welcome & deliver orientation to new executive managers
B).  Learn ways to coach & mentor your management
C).  Learn how to measure & evaluate the performance of your management
D).  Learn how to handle complications
E).  Learn communication concepts between your managers and their staff team members

2.  Time Management (LEARNING OBJECTIVES)
A).  Learning prioritizing time & work schedules
B).  Learn planning & prioritizing wisely
C).  Learn setting advanced  SMART goals
D).  Learn advanced crisis management
E).  Learn about reorganization of work space
F).  Learn how to tackle procrastination by delegating authority wisely

3.  Organizational Skills (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn that discipline will always be the key to an organized life
B).  Learn about removing clutter
C).  Learn how to fight procrastination
D).  Prioritize and schedule your time wisely

4.  Public Speaking (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn how to identify & evaluate target audience
B).  Learn how prepare details and create a basic outline
C).  Learn how to organize ideas and find the right words to say
D).  Learn how to deliver a polished professional speech

5.  Presentation Skills (LEARNING OBJECTIVES):
A).  Learn how to identify needs analysis performance
B).  Learn presentation delivery methods
C).  Learn how to practice verbal & non-verbal communication skills
D).  Learning how to control nervousness
E).  Learning how to enrich & create target power point presentation learning experiences


LEADERSHIP DISCIPLESHIP DEVELOPMENT  IS NOT A DESTINATION....IT IS A HIGHER METHOD OF L.I.F.E..... LEADERSHIP INSTITUTE FOUNDATION ETHICS

L.I.F.E. Instructor (ICE BREAKER) Classroom Training Aides & Training Guide(s):
  1. Four Stages of Team Development
  2. 10 Minute Manager
  3. Friends Indeed
  4. Related Topics
  5. On the Spot
  6. The Right Team
  7. Traditional Team Roles
  8. Effective Agenda
Copyright@ All rights reserved by Dr. Rhonda Dula. No part of this context may be used or reproduced by any means, graphic, electronic or mechanical, including photocopying, recording taping or by any information storage retrieval system without the written permission of the publisher except in case of brief quotations embodied in critical articles and reviews.